Zeeuwse boerin samen met Franse keukenprins aan het werk

Alain Caron op bezoek bij Kwekerij Zonnemaire

Ik heb een heel leuke bezoek gehad van de Franse keukenprins Alain Caron.  Alain mocht aan den lijve ervaren wat een fanfare voor de zintuigen en ik mocht ervaren wat een meesterkok met goede ingrediënten kan koken. Eerlijke ruil toch? Op vrijdag 3 november werd mijn ontmoeting met Alain Caron uitgezonden door de KRO-NCRV in […]

Van Hollandse Bodem op YouTube

In 2015 heb ik meegewerkt als adviseur en jurylid bij het EO-programma “Van Hollandse Bodem“. Ik kan u niet makkelijk uitleggen hoeveel tijd televisie maken kost. Maar op een gegeven moment kon ik de route Zonnemaire – Hilversum – Kasteel Amerongen dromen. Het waren hele lange dagen. Eerst werken op de kwekerij, daarna de auto […]

Groôs op Zeêland

Kim en Melanie van Zweeden van de prachtige websiteGroôs op Zeêland hebben een bezoek gebracht aan mijn kwekerij. Het was een inspirerend en heerlijk bezoek. Bij een gesprek over (gedeelde) passie spatten de vonken er al snel van af en dat levert altijd mooi materiaal op. Ik verwijs je dan ook heel graag naar het […]

Omarm de moestuinboer

Een paar weken geleden organiseerde ik een inspiratiesessie namens Bonduelle Foodservice Nederland voor professionele koks. Een van de bezoekers (m/v) aan deze sessie was Bianca Roemaat, een horeca- en foodjournaliste. Van haar ervaringen op de kwekerij heeft zij een prachtige blog geschreven:  Omarm de moestuinboer. Ik verwijs u graag naar haar blog maar toch wil ik […]

Uitzending Zembla: de Monsanto methode

Kwekerij Zonnemaire stelt hoge eisen aan zaai- en pootgoed. Aan de kwaliteit ervan maar zeker ook aan de herkomst. Nederland is absolute wereldtop in het kweken en veredelen van groenten en in de bijbehorende productie van groentezaden. En vergis u niet, er is enorm veel geld mee gemoeid. 1 kilogram tomatenzaad is meer waard dan 1 kilogram […]

Het belang van biodiversiteit

Hommels bestuiven planten op Kwekerij Zonnemaire.

Biodiversiteit lijkt zo’n modewoord. Zo eentje die weer eens in het nieuws komt als er een grote internationale conferentie over het milieu en klimaat is. Dan wordt tussen zinnen door verteld dat er een aantal planten en dieren zijn uitgestorven en dat de biodiversiteit in zijn totaliteit afneemt. Maar wat is biodiversiteit nu precies en […]

Van Hollandse bodem

Tuinieren is hot. Steeds meer mensen eten uit eigen groentetuin, op zoek naar pure smaken en eerlijke producten. In Van Hollandse Bodem gaan acht koppels vier maanden lang met elkaar de strijd aan in de moestuin: wie verbouwt de sappigste tomaten en de mooiste kool en wie maakt het lekkerste gerecht met zijn of haar […]

Eervolle vermelding Zeeuwse Pioniers Prijs

Kwekerij Zonnemaire won een eervolle vermelding bij de Zeeuwse Pioniers Prijs.

Nominatie Zeeuwse Pioniers Prijs Op 31 augustus werd voor de eerste maal de Zeeuwse Pioniers Prijs uitgereikt. Een prijs bedoeld om de persoon, organisatie of onderneming die Zeeland positief in het nieuws heeft gebracht en gepromoot, in het zonnetje te zetten. Tot ik voor de prijsuitreiking werd uitgenodigd, wist in niet eens dat ik was […]

Kwekerij Zonnemaire in het Algemeen Dagblad!

Op 10 augustus stond ik met mijn kwekerij en mijn hele verhaal in het AD! Kunt u zich dat voorstellen? Dat je een krant ‘haalt’ die in heel Nederland wordt gelezen? En de reacties die dat oplevert… geweldig! Lees het zelf maar! Ik kan hier het hele verhaal nog een keer vertellen maar misschien moet […]

Snijbiet Abesha gome

Gele snijbieten zijn een heerlijke groente om mee te koken.

Snijbiet /  Beta Vulgaris Snijbiet is een bladgewas waarvan de bladeren en/of bladstelen als groente worden gegeten. Snijbiet is met recht een vergeten groente, vroeger werd deze veel verbouwd en gegeten. Er zijn verschillende snijbietrassen. Het verschil zit in de kleur en de geschiktheid van consumptie: het blad of de stelen. Jong geoogst is het […]