Dieneke Klompe

Dieneke Klompe

Welkom bij mijn droom…

Welkom op mijn bedrijf: Zonnemaire consumptieve kwekerij. Mijn naam is Dieneke Klompe en ik vertel u graag wat meer over mijn beweegredenen om deze buitengewoon bijzondere kwekerij te starten en te runnen.

Uit de Zeeuwse klei!

Ik kom uit een agrarische Zeeuwse familie. Mijn vader was fruitteelt- akkerbouwer in Dreischor op Schouwen-Duiveland. Van jongs af aan moesten we allemaal meehelpen op het bedrijf. Bij het oogsten van de tarwe, suikerbieten, appels of peren waren alle helpende handen meer dan welkom. Na mijn middelbare school volgde ik de lerarenopleiding in Delft. Aansluitend heb ik enkele jaren in de Randstad gewerkt als grafisch vormgever.
 
Ik ben teruggekeerd naar Zeeland werkend als docent tekenen en handvaardigheid. In alle jaren dat ik in het onderwijs zat, werkte ik ook nog steeds zoveel mogelijk mee in het familiebedrijf.
Uit de Zeeuwse klei

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan

Ik kon het boerenleven gewoon niet loslaten, het zit in mijn bloed. In 2000 kocht ik dan ook een perceel grond, 1 hele hectare. Iets aan de kleine kant voor een akkerbouwbedrijf van formaat. Iets speciaals moest het worden: een kwekerij van bijzondere groenten, kruiden en eetbare bloemen! En dat ook nog eens 100% natuurlijk: er wordt absoluut geen gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Met de hulp van een heleboel vakmannen en vrouwen lukte het om de kwekerij op te starten.

Foto van de kwekerij in de winter, wachtend op het voorjaar.

Van spruit naar volwassen plant

Het zaadje was geplant en de kwekerij begon te groeien. Hiermee kwamen er ook nieuwe uitdagingen op mijn pad. Ik had koeling, opslagruimte en een ontvangstruimte nodig. Dat had wat voeten in de aarde maar het is gelukt, de boerderij staat er. Hoe vind je als boerin nu klanten voor zoiets ’gewoons’  als groenten? Ik besloot groothandels en restaurants te bezoeken om er een proefpakket af te leveren. Dat werkte. Ik leerde chef-koks en handelaren kennen, het duurde niet lang of ze kwamen bij mij hun groenten uitzoeken. Chefs met en zonder sterren, van het top segment tot beginnend talent, ze vinden hier een walhalla. Exclusief bepaalde gewassen telen geeft een  extra uitdaging. Ik werk veel en graag samen met gepassioneerde koks. Professionals die geweldige dingen doen met mijn groenten, kruiden en eetbare bloemen. Als ik dat dan proef, ruik en zie… nou dan ben ik eventjes beretrots op mijn bedrijf.
 

Mijn plek als een oase

 Ik wil tijd maken om mensen te laten kennismaken met mijn plek, visie en ideeën.  Genieten van de oase van rust, vol met geuren, kleuren en smaken,. Dat doe ik via mijn rondleidingen maar ik wil ook zelf die fanfare voor de zintuigen aanbieden. Laten ervaren hoe die bijzondere de plek is, de gewassen groeien,  smaken en ruiken. Ik zou iedereen willen aanmoedigen het “bijzondere” eens te proberen en het zodoende weer een beetje “gewoner” te maken, maar ook even terug naar  rust met uitzicht over de polder behoort tot de mogelijkheden.