Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Dieneke Klompe

Welkom bij mijn droom

Welkom op mijn bedrijf: Zonnemaire consumptieve kwekerij.  Mijn naam is Dieneke Klompe en ik vertel u graag wat meer over mijn beweegredenen om deze buitengewoon bijzondere kwekerij te starten en te runnen.

Uit de Zeeuwse klei

Ik kom uit een agrarische Zeeuwse familie. Mijn vader was fruitteelt- akkerbouwer in Dreischor op Schouwen-Duiveland. Van jongs af aan moesten we allemaal meehelpen op het bedrijf. Bij het oogsten van de tarwe, suikerbieten, appels of peren waren alle helpende handen meer dan welkom.
Na mijn middelbare school volgde ik de lerarenopleiding in Delft. Aansluitend heb ik enkele jaren in de Randstad gewerkt als grafisch vormgever. Na een aantal jaren ben ik teruggekeerd naar Zeeland. Werken als docent tekenen en handvaardigheid.

Ik wil dat mijn kwekerij een oase is

Het zit gewoon in mijn bloed

In alle jaren dat ik in het onderwijs zat, werkte ik ook nog steeds zoveel mogelijk mee in het familiebedrijf. Ik kon het boerenleven gewoon niet loslaten, het zit in mijn bloed. In 2000 kocht ik dan ook een perceel grond, 1 hele hectare. Iets aan de kleine kant voor een akkerbouwbedrijf van formaat. Iets speciaals moest het worden: een biologische kwekerij met bijzondere groenten, kruiden  en eetbare bloemen. Met de hulp van een heleboel vakmannen en vrouwen lukte het om de kwekerij op te starten.

Van spruit naar volwassen plant

Het zaadje was geplant en de kwekerij begon te groeien. Hiermee kwamen er helaas ook nieuwe uitdagingen op mijn pad. Ik had koeling, opslagruimte en een ontvangstruimte nodig. Dat had wat voeten in de aarde maar het is gelukt, de boerderij staat er. Hoe vind je als boerin nu klanten voor zoiets ’gewoons’  als groenten? Ik besloot groothandels en restaurants te bezoeken om er een proefpakket af te leveren. Dat werkte. Ik leerde chef-koks en handelaren kennen, het duurde niet lang of ze kwamen bij mij hun groenten uitzoeken.

Erkenning voor bijzondere groenten

Chefs met en zonder sterren, van het top segment tot beginnend talent, ze vinden hier een walhalla aan keuzes. Exclusief bepaalde gewassen telen geeft een  extra uitdaging. Ik werk veel en graag samen met gepassioneerde koks. Professionals die geweldige dingen doen met mijn groenten, kruiden en eetbare bloemen. Als ik dat dan proef, ruik en zie… nou dan ben ik eventjes beretrots op mijn bedrijf. Dat motiveert me ook weer om 7 dagen per week keihard te werken aan het telen van de mooiste en heerlijkste gewassen.

Toekomstmuziek?

Ik wil tijd maken om mensen te laten kennismaken met mijn bedrijf, visie en ideeën.  Genieten van de oase van rust, vol met geuren, kleuren en smaken. Dat doe ik  via mijn rondleidingen maar ik wil ook zelf die fanfare voor de zintuigen aanbieden. Laten ervaren hoe die bijzondere gewassen smaken en ruiken. De rust en ruimte ervaren. Hoe je gewassen zelf kunt verbouwen. Ik zou iedereen willen aanmoedigen het “bijzondere” eens te proberen en het zodoende weer een beetje “gewoner” te maken.

Jonge plantjes komen op op de kwekerij
Welkom bij mijn droom: mijn kwekerij