Dieneke Klompe
Dieneke Klompe
Welkom bij mijn droom…
Welkom op mijn bedrijf. Mijn naam is Dieneke en ik vertel u graag wat meer over mijn beweegredenen om deze buitengewoon bijzondere kwekerij te starten en te runnen.
Uit de Zeeuwse klei!
Ik kom uit een agrarische Zeeuwse familie. Mijn vader was fruitteelt- akkerbouwer in Dreischor op Schouwen-Duiveland. Van jongs af aan hielpen we allemaal mee op het bedrijf. Bij het oogsten van de tarwe, suikerbieten, appels of peren was alle hulp meer dan welkom. Na mijn middelbare school volgde ik de lerarenopleiding in Delft. Aansluitend heb ik enkele jaren in de Randstad gewerkt als grafisch vormgever.
Ik ben teruggekeerd naar Zeeland werkend als docent tekenen en handvaardigheid. In alle jaren dat ik in het onderwijs zat, werkte ik ook nog steeds zoveel mogelijk mee in het familiebedrijf.
Het bloed kruipt waar het niet kan gaan
Ik kon het boerenleven gewoon niet loslaten, het zit in mijn bloed. In 2000 kocht ik dan ook een perceel grond. Iets aan de kleine kant voor een akkerbouwbedrijf van formaat. Iets speciaals moest het worden: een kwekerij van bijzondere groenten, kruiden en eetbare bloemen! En dat ook nog eens 100% natuurlijk: er wordt absoluut geen gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
Met de hulp van een heleboel vakmannen en vrouwen lukte het om de kwekerij op te starten en mijn boerderij te bouwen.
Van spruit naar volwassen plant
Het zaadje was geplant en de kwekerij begon te groeien. Hiermee kwamen er ook nieuwe uitdagingen op mijn pad. Ik had koeling, opslagruimte en een ontvangstruimte nodig. Dat had wat voeten in de aarde maar het is gelukt, de boerderij staat er.
Maar hoe vindt je als boerin nu klanten voor zoiets ’gewoons’ als groenten? Ik besloot groothandels en restaurants te bezoeken om er een proefpakket af te leveren. Dat werkte. Ik leerde chef-koks en handelaren kennen, het duurde niet lang of ze kwamen bij mij hun groenten uitzoeken.
Chefs met en zonder sterren, van het top segment tot beginnend talent met allemaal een enorme passie voor eten. Ze vinden bij mij bijzondere ingrediënten voor hun gerechten. Ik ging zelfs exclusief bepaalde gewassen telen – een extra uitdaging.
Ik werk veel en graag samen met gepassioneerde koks. Professionals die geweldige dingen doen met mijn groenten, kruiden en eetbare bloemen. Als ik dat dan proef, ruik en zie… nou dan ben ik eventjes beretrots op mijn bedrijf.
Een oase, een inspiratiebron
Ik wil tijd maken om mensen te laten kennismaken met mijn plek, visie en ideeën. Genieten van de oase van rust, vol met geuren, kleuren en smaken,. Dat doe ik via mijn rondleidingen maar ik wil ook zelf die fanfare voor de zintuigen aanbieden. Laten ervaren hoe die bijzondere de plek is, de gewassen groeien, smaken en ruiken. Ik zou iedereen willen aanmoedigen het “bijzondere” eens te proberen en het zodoende weer een beetje “gewoner” te maken, maar ook even terug naar rust met uitzicht over de polder behoort tot de mogelijkheden.