Het belang van biodiversiteit

Hommels bestuiven planten op Kwekerij Zonnemaire.

Biodiversiteit lijkt zo’n modewoord. Zo eentje die weer eens in het nieuws komt als er een grote internationale conferentie over het milieu en klimaat is. Dan wordt tussen zinnen door verteld dat er een aantal planten en dieren zijn uitgestorven en dat de biodiversiteit in zijn totaliteit afneemt. Maar wat is biodiversiteit nu precies en waarom is het zo belangrijk?

Wat is biodiversiteit nu precies?

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven in de ruimste zin van het woord. Alle planten en dieren, groot en klein, spelen een rol in de keten van leven. Op dit moment zijn er 2 miljoen planten- en dierensoorten bekend. In ons eigen kleine landje vinden we maar liefst 40.000 planten- en dierensoorten terug.

Het belang van biodiversiteit

hommel-biodiversiteitAl die planten en dieren hebben een plaats nodig om te kunnen (over)leven en ze nemen stuk voor stuk hun eigen plaats in in de de kringloop. Valt een soort weg, dan kan dat voor het hele systeem gevolgen hebben.

Een concreet voorbeeld: waarschijnlijk weet u wel dat het niet goed gaat met de bijen en hommels. Ziektes, bestrijdingsmiddelen en een gebrek aan voedsel maakt dat die in zware tijden leven. Zonder die bestuiving door bijen en hommels zal de oogst van veel groenten en fruit veel kleiner worden met alle gevolgen van dien. En ja, ook de honing verdwijnt uit onze keuken… Zomaar een voorbeeld wat er kan gebeuren als de biodiversiteit afneemt.

Biodiversiteit op Zonnemaire

Mijn kwekerij is op ecologische grondslag opgezet. Dit betekent heel simpel: op verantwoorde wijze omgaan met de natuur. Op de kwekerij worden geen kunstmatige meststoffen en/of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onkruid in de tuin? Dat betekent extra schoffelen.

naaktslak-biodiversiteitOngewenste insecten? Zet hun natuurlijke vijanden in, zoals roofmeiten, lievenheersbeestjes en sluipwespen. Ze “wonen” graag in een omgeving waar een grote diversiteit aanwezig is.

Het gevolg van mijn inspanningen is een ongelofelijke biodiversiteit op de kwekerij. Onder de grond, boven de grond en in de lucht zie ik meer dan ik ooit bij Vroege Vogels langs hoor komen. Door hard werken en het maken van bewuste keuzes draag ik mijn steentje bij aan de voor ons zo belangrijke biodiversiteit.

 

Wat kunt u doen?

Als kweker maak ik keuzes voor mijn bedrijf. Maar het is ook uw keuze die er toe doet, die van de consument. U kunt naar mijn idee op 2 manieren helpen:

  1. Maak iets moois van uw tuin!
    Heeft u een tuin, kijk dan eens goed welke planten er staan. Er zijn genoeg bloemen en planten aan te planten waarmee u insecten als bijen, vlinders en hommels enorm helpt. Maar kijk ook eens naar de middelen die u gebruikt in de tuin. Vaak worden er toch bestrijdingsmiddelen gebruikt. Vroeg of laat komen die in de grond terecht en van daar uit weer in planten en dieren. Open deur: gebruik zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen…
  2. Leg een groentetuin aan of maak van je tuin een combinatie tuin!
    Niets werkt zo motiverend als het verbouwen van uw eigen eten. Planten, oogsten en dan zo vers mogelijk opeten…Voor kinderen gaat er meestal een wereld open als ze zelf hun eten mogen verbouwen! En het is zo gemakkelijk om te leren en te doen. Begin met een zogenaamde vierkante meter tuin, dat zorgt voor overzicht en kan je blijven genieten van je werk 🙂 Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je vast wel ergens een stukje grond vinden of huren voor een grotere groentetuin. Gezond voor jezelf, je portemonnee en uiteindelijk ook nog eens heel goed voor alle levende wezens om ons heen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en motiveren om iets moois te maken van uw tuin en/of groentetuin. Niet alleen voor u zelf maar ook al het leven om ons heen. Het is echt de moeite waard!

Share:

Andere berichten

Marialabyrint van Jan Nouws

Op bezoek bij Jan Mouws

Ik maak niet vaak reclame op mijn website maar voor Jan Mouws maak ik heel graag een uitzondering! 😉 Jan Mouws Ik ben bij de

Trots op Zeeland

Omroep Zeeland is opnieuw op mijn kwekerij op bezoek geweest in het kader van het programma ‘Trots op Zeeland’. Zoals u misschien weet, ben ik