Kwekerij Zonnemaire: natúúrlijk zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen!
Topsport op grond-niveau!
Dieneke Klompe werkt op natuurlijke basis. Dit houdt in dat de natuur zelf het werk doet:
- Bij een plaag worden natuurlijke vijanden als sluipwespen, lieveheersbeestjes e.d. ingezet. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
- Een gezonde en vruchtbare bodem ontstaat door natuurlijke bemesting en vruchtwisseling, dus geen gebruik van kunstmest.
- Zaad- en plantgoed van eigen teelt.
- Gewassen groeien puur op eigen kracht.
100% natuurlijk als bewuste keuze
Kiezen, voor 100% natuurlijk is een logische keuze geweest. De manier van kweken heeft een overduidelijke meerwaarde voor de kwaliteit, smaak en textuur van de gewassen. Geoogst wordt er pas als iets rijp en van perfecte kwaliteit is.
Maar dat betekent ook een keuze voor een ander gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen. Geen insecticiden gebruiken, bestrijdt een plaag met natuurlijke vijanden en herstel het natuurlijk evenwicht. Geen kunstmest gebruiken die uitspoelt en het water verontreinigt. Gewassen telen waar je grond en klimaat geschikt voor zijn.
Wij kenden Dieneke nog vanuit het begin. Bomvol idealen werken op een klein stukje land. Geen comfort maar wel passie, energie en ideeen voor het volledig natuurlijk telen van bijzondere gewassen. 13 jaar later bezoeken we een moderne kwekerij met bijzondere gewassen en een bijzondere boerin. Dieneke heeft haar idealen in de praktijk gebracht en praat daar met enorm veel enthousiasme over. Prachtig!
Tuinclubs Lavatera en Lathyrus
Bijzondere groenten? Nee, vergeten groenten!
Veel van mijn bijzondere groenten zijn helemaal niet zo bijzonder als dat het lijkt… we zijn ze alleen vergeten. Ons voedselaanbod is in de loop der tijden steeds verder verschraald. Moeilijk te verbouwen gewassen en gewassen met een zeer eigen smaak, werden steeds minder populair en verdwenen uit de schappen van de winkels. Op de kwekerij teel ik deze bijna-vergeten groenten speciaal voor chef-koks.
Kwekerij Zonnemaire heeft naast deze vergeten groenten ook een mooi assortiment aan nieuwe, vrijwel onbekende groenten:
- Ying-Yang bonen, ook wel bekend als koetjesbonen
- Citroenkomkommers
- Gele peultjes
- Blauwe suikermais
- Gele en rode snijbiet
Food for thought! We hebben een geweldige rondleiding gehad op de kwekerij! Jouw passie voor groenten, kruiden en eetbare bloemen was erg inspirerend. We hebben ook genoten van jouw visie op duurzaamheid en biologisch verbouwen. Dat zette ons echt aan het denken.
Maria
Eetbare bloemen
Veel mensen kijken nog steeds op van het feit dat ook veel bloemen eetbaar zijn en… heerlijk smaken! Eigenlijk is dat vreemd want de bloemen die Kwekerij Zonnemaire verbouwt, werden 1.000 jaar geleden al gegeten in China. Op dit moment teel ik zo’n 30 eetbare bloemsoorten. Enkele soorten uit het assortiment:
- Zuid-Afrikaans ijskruid
- Zilte zeekool
- Eetbare daglelies
- Citrusafrikaantjes
- Oost-Indische kers
Kruiden
Kruiden zijn de onbekende helden in onze keukens. Met kruiden maken we van een gewoon gerecht opeens iets heel bijzonders. Kwekerij Zonnemaire teelt onder andere:
- 6 soorten basilicum
- Roomse kervel
- Rode shiso
- Platte peterselie
- Knoflookui