Kwekerij Zonnemaire: natúúrlijk zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen!

Topsport op grond-niveau!

Dieneke Klompe werkt op natuurlijke basis. Dit houdt in dat de natuur zelf het werk doet:
Kikker als natuurlijke opruimer van ongedierte

100% natuurlijk als bewuste keuze

Kiezen, voor 100% natuurlijk is een logische keuze geweest. De manier van kweken heeft een overduidelijke meerwaarde voor de kwaliteit en de smaak van de gewassen. Geoogst wordt er pas als iets rijp en van perfecte kwaliteit is.

Maar dat betekent ook een keuze voor een ander gebruik en inzet  van onze natuurlijke hulpbronnen. Geen insecticiden, bestrijdt een plaag met natuurlijke vijanden en herstel de natuurlijke  balans. Geen “kunst”mest  gebruiken. Seizoensgebonden gewassencombinaties telen waar je bodem en het klimaat geschikt voor zijn.

Bijzondere groenten? Nee, buitengewone groenten!

Veel van mijn bijzondere groenten zijn helemaal niet zo bijzonder als dat het lijkt… we zijn ze alleen vergeten hoe ze horen te smaken. Ons voedselaanbod is in de loop der tijden steeds verder verschraald. Bijzondere soorten en gewassen met een eigen smaak, werden steeds minder populair en verdwenen uit de schappen van de winkels. Op de kwekerij teel ik die  groenten, kruiden en eetbare bloemen.

Kruiden

Kruiden zijn de gezonde  helden in onze keukens en theepotten. Met kruiden maken we van een gewoon gerecht opeens iets heel bijzonders. Verse kruiden voor de thee zijn een cadeautje.

Eetbare bloemen

Veel mensen kijken nog steeds op van het feit dat ook veel bloemen eetbaar zijn en… heerlijk smaken! Eigenlijk is dat vreemd want de bloemen die  Kwekerij Zonnemaire verbouwt, werden 1.000 jaar geleden al gegeten in China. Ik teel een groot sortiment eetbare bloemsoorten.