Kwekerij Zonnemaire: bio-logisch en ekologisch

Topsport op grond-niveau!

Dieneke Klompe werkt op ekologische en natuurlijke basis. Dit houdt in:

100% natuurlijk als bewuste keuze

Kiezen, voor 100% natuurlijk is een logische keuze geweest. De manier van kweken heeft een overduidelijke meerwaarde voor de kwaliteit, smaak en textuur van de gewassen. Geoogst wordt er pas als iets rijp en van perfecte kwaliteit is.
 
Maar biologisch telen is ook een keuze voor een ander gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen. Geen insecticiden gebruiken, bestrijdt een plaag met natuurlijke vijanden en herstel het natuurlijk evenwicht. Geen kunstmest gebruiken die uitspoelt en het water verontreinigt. Gewassen telen waar je grond en klimaat geschikt voor zijn.

Bijzondere groenten? Nee, vergeten groenten!

Veel van mijn bijzondere groenten zijn helemaal niet zo bijzonder als dat het lijkt… we zijn ze alleen vergeten. Ons voedselaanbod is in de loop der tijden steeds verder verschraald. Moeilijk te verbouwen gewassen en gewassen met een zeer eigen smaak, werden steeds minder populair en verdwenen uit de schappen van de winkels. Op de kwekerij teel ik deze bijna-vergeten groenten speciaal voor chef-koks.
 
Kwekerij Zonnemaire heeft naast deze vergeten groenten ook een mooi assortiment aan nieuwe, vrijwel onbekende groenten:
 
  • Ying-Yang bonen, ook wel bekend als koetjesbonen
  • Citroenkomkommers
  • Gele peultjes
  • Blauwe suikermais
  • Gele en rode snijbiet

Eetbare bloemen

Veel mensen kijken nog steeds op van het feit dat ook veel bloemen eetbaar zijn en… heerlijk smaken! Eigenlijk is dat vreemd want de bloemen die  Kwekerij Zonnemaire verbouwt, werden 1.000 jaar geleden al gegeten in China. Op dit moment teel ik zo’n 30 eetbare bloemsoorten. Enkele soorten uit het assortiment:
 
  • Zuid-Afrikaans ijskruid
  • Zilte zeekool
  • Eetbare daglelies
  • Citrusafrikaantjes
  • Oost-Indische kers
Eetbare bloemen, Kwekerij Zonnemaire verbouwt ongeveer 30 soorten eetbare bloemen.

Kruiden

Kruiden zijn de onbekende helden in onze keukens. Met kruiden maken we van een gewoon gerecht opeens iets heel bijzonders. Kwekerij Zonnemaire teelt onder andere:
 
  • 6 soorten basilicum
  • Roomse kervel
  • Rode shiso
  • Platte peterselie
  • Knoflookui